Przepisy Domowe

Przepisy Domowe Najlepsze przepisy na domowe okazje

Szczególnie polecamy przepisy:


Ryba w białym winie

Autor: Rafal | Kategoria: dania z mięsa piątek, 26 lis 2010
Porcji:
Czas calkowity: min
Czas gotowania: min
Czas przygotowania: min

Można by powiedzieć, że ten wynaleziony w pewnej zagranicznej książce przepis przypomina nam coś z kuchni żydowskiej. Ryba z warzywami w alkoholu to danie aromatyczne, o delikatnym charakterze. Ważnym jest dobranie odpowiedniej ryby. Podaliśmy rosyjskie gatunki karpiowate. Te ryby nadają się do tego dania wprost idealnie.

Składniki (Cocтaв):

  • 1 kg ryby (karp, amur, tołpyga, ewentualnie dorszowate)
  • seler
  • 2 pietruszki
  • 2 kiszone ogórki
  • 1-2 szkl soku z kiszonych ogórków
  • 1-2 szkl wina (białe wino wytrawne)
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posolić rybę podzieloną na dzwonka. Do garnka włożyć warzywa, na nich położyć rybę i doprawić. Całość zalać białym winem i sokiem z ogórków w stosunku w równych ilościach tak, aby zalewa ledwie przykryła rybę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gotową rybę wyjąć na talerz. Rozpuścić masło z mąką, rozprowadzić smakiem z gotowania i zagotować. Powstałym sosem polać rybę i przybrać jarzynami z gotowania.




Random Posts

Najnowsze przepisy:

Możesz śledzić komentarze do tego przepisu przez RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, lub śledzić ze swojej strony.

Zostaw komentarz