Przepisy Domowe

Przepisy Domowe Najlepsze przepisy na domowe okazje

Szczególnie polecamy przepisy:


Piersi z kurczaka duszone w winie

Autor: Rafal | Kategoria: dania z mięsa piątek, 26 lis 2010
Porcji:
Czas calkowity: min
Czas gotowania: min
Czas przygotowania: min

Idealny posiłek na świąteczny obiad.  Aromatyczny i bardzo smaczny kurczak. Do tego trzeba tylko dobrać odpowiednią sałatkę. Palce lizać!

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 15 dag pieczarek
  • 12 dag wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 ml wina (czerwone wino wytrawne)
  • 60 ml rosołu
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Umyte piersi nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Obraną cebulkę siekamy drobno, a czosnek rozdrabniamy. Na patelni topimy pokrojony w kostkę boczek i wykorzystujemy pozostały tłuszcz (skwarki odkładamy) do obsmażenia piersi z obu stron na złoty kolor, po czym odkładamy mięso. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu należy zeszklić cebulę i czosnek, po czym dodajemy pieczarki. Całość dusimy ok. 6 minut. W garnku układamy obsmażone piersi, obkładamy cebulą, czosnkiem i pieczarkami, dodajemy skwarki z boczku. Podlewamy winem. Dusimy do miękkości mięsa. (W miarę potrzeby podlewając rosołem). Doprawiamy na końcu do smaku solą i pieprzem. Mięso kroimy w grube ukośne plastry, które polewamy sosem.




Random Posts

Najnowsze przepisy:

Możesz śledzić komentarze do tego przepisu przez RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, lub śledzić ze swojej strony.

Zostaw komentarz