Przepisy Domowe

Przepisy Domowe Najlepsze przepisy na domowe okazje

Szczególnie polecamy przepisy:


Muffiny orzechowe z nutą Amaretto

Autor: Rafal | Kategoria: dania z mięsa środa, 24 lis 2010
Porcji:
Czas calkowity: min
Czas gotowania: min
Czas przygotowania: min

Ten przepis jest rewelacyjny dla miłośników słodyczy migdałów. Lubisz marcepan, zapach Amaretto, a przy tym, nie wzgardzisz muffinkami? To z myślą o Tobie wymyślono mufinki orzechowe z nutą Amaretto. Likier migdałowy znakomicie komponuje się ze smakiem orzechów, dlatego jest to znakomity deser do kawy. Pamiętaj tylko, że gdy upieczesz muffiny, znikną z talerza raz-dwa. Chyba, że potrafisz się opanować….?

Przepis na Mufinki orzechowe z Amaretto

  • 100 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 100 g cukru najlepiej brązowego ale może być tez zwykły
  • 100 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Ok. 80 ml likieru Amaretto
  • Ok. 12 połówek orzechów włoskich (do dekoracji babeczek)
  • Odrobina mleka lub wody w razie potrzeby.

Migdały i orzechy prażymy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy masło i cukier na puszysty krem, powoli dodajemy jajka (po jednym) i dobrze miksujemy. Ostygnięte już bakalie drobno siekamy, następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką. Powoli łączymy sypkie produkty z masą maślaną (wsypujemy po troszeczku i dobrze miksujemy). Dolewamy olej, miksujemy. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać odrobinę mleka lub wody. Do formy na mufinki wkładamy papilotki do mufinków i wlewamy do nich ciasto – do ¾  wysokości. Babeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do 25 min. w 200 stopniach Celsjusza. Warto sprawdzać czy nie upiekły się szybciej. Po wyciągnięciu formy wyjmujemy z niej babeczki. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem rozkrawamy je i wkładamy „na stojąco” połówkę orzecha włoskiego. Babeczki wyglądaja bardzo ciekawie jeśli połowa orzecha wystaje z ciasteczka. Następnie polewamy każdą babeczkę łyżeczką alkoholu. Smacznego.




Random Posts

Najnowsze przepisy:

Możesz śledzić komentarze do tego przepisu przez RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, lub śledzić ze swojej strony.

Jeden komentarz do “Muffiny orzechowe z nutą Amaretto”

  1. Michu
    24 lis 2010 o 20:20

    Rewelacja! Muffiny z Amaretto – teraz naleję kapkę z butelczyny, którą mam w barku.

Zostaw komentarz