Przepisy Domowe

Przepisy Domowe Najlepsze przepisy na domowe okazje

Szczególnie polecamy przepisy:


Deser miętowo-pomarańczowy z likierem

Autor: Rafal | Kategoria: dania z mięsa poniedziałek, 29 lis 2010
Porcji:
Czas calkowity: min
Czas gotowania: min
Czas przygotowania: min

Jeśli chcesz ugościć przyjaciół pysznym, orzeźwiającym deserem, proponujemy miętowo-pomarańczowy z likierem. Doskonały na lato, ale przecież lody można jeść przez cały rok! Tak, tak! Podobno zimą nawet są zdrowsze niż latem, kiedy nasze gardło przeżywa szok termiczny. Oczywiście, zimą może niekoniecznie chcemy się za bardzo chłodzić, a wtedy najlepszy jest likier whisky, który może zastąpić wakacyjny smak mięty. Która wersja lepsza?

Składniki:

  • 1 op. lodów śmietankowych
  • 1 op. lodów miętowych
  • 3 słodkie pomarańcze
  • 200 ml śmietanki kremówki (lub bardziej dietetycznie Rama do ubijania)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 ml (lub więcej- zależy od gustu) likieru miętowego (jeśli trudno znaleźć miętowy, może być likier Baileys whisky!)

Sposób przygotowania:

Pomarańcze obieramy ze skórki i tniemy w niewielką kostkę (można obrać listki z białej skórki wówczas smak będzie przyjemniejszy). Śmietankę ubijamy na gęstą pianę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do wysokich szklanek wkładamy porcję pomarańczy, następnie kulkę lodów miętowych i śmietankowych, kolejną porcje owoców, na to spory kleks śmietanki. Na środek wlewamy odrobinę alkoholu (można także zrobić to w innej wersji śmietankę przed nałożeniem na deser wymieszać delikatnie z schłodzonym alkoholem), ilość zależy od gustu. Jako udekorowanie naszego dzieła na wierzchu ubitej śmietanki robimy duży kleks z gorzkiej czekolady – jeśli spłynie ona do środka deseru należy się tylko cieszyć. :)




Random Posts

Najnowsze przepisy:

Możesz śledzić komentarze do tego przepisu przez RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, lub śledzić ze swojej strony.

Zostaw komentarz