Przepisy Domowe

Przepisy Domowe Najlepsze przepisy na domowe okazje

Szczególnie polecamy przepisy:


Pączki z Adwokatem (ajerkoniakiem)

Autor: Rafal | Kategoria: Przepisy na Karnawał środa, 15 gru 2010
Porcji:
Czas calkowity: min
Czas gotowania: min
Czas przygotowania: min

Pączki z ajerkoniakiem możesz kupić w sklepie. Twoi goście będą jednak zachwyceni prawdziwymi “pączkami z ajerem”. Twoje pączki z adwokatem rozejdą się raz-dwa, a gościom danie nie tylko będzie smakować, ale także wprawi ich w dobry nastrój. Tyle pracy, a znikną ze stołu, ani się obejrzysz. Cóż, przecież o to chodzi…

Składniki na Pączki:

  • 850 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 70 g masła
  • 3 jajka
  • 25 g drożdży
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • cukier puder

Nadzienie:

  • 1 ½ szkl ajerkoniaku
  • 1 szkl mleka
  • 2 op cukru waniliowego
  • 2/3 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy lub zrobiony własnoręcznie
  • + składniki potrzebne do przygotowania budyniu

Przepis na pączki z adwokatem:

Jajka ubijamy. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy łyżeczkę cukru i sól, następnie gałkę muszkatołową, drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy powoli resztę cukru ciągle mieszając. Dodajemy jajka i połowę mąki, przesianej. Wszystko dokładnie mieszamy i  stopniowo dodajemy pozostałą część mąki, następnie wyrabiamy kilka minut i odstawiamy na 2 godz. do wyrośnięcia. Po upływie wyznaczonego czasu zaczynamy formować pączki. Z ciasta wyrywamy niewielki kawałek i w osypanych mąką dłoniach formujemy kule, później odkładamy (najlepiej na oprószoną mąką stolnicę) na ok. 50 min. w tym czasie pączki będą wyrastały, a my możemy zrobić nadzienie ajerkoniakowe.

Przygotowujemy budyń, wg przepis na opakowaniu. Mleko podgrzewamy (tak aby było odrobinę cieplejsze niż temperatura pokojowa), dodajemy cukier waniliowy. Jajka ubijamy na gęstą piane, stopniowo dodając  cukier. Do masy z połączonych jajek i cukru powoli dodajemy mleko ciągle ubijając. Gdy wszystko będzie tworzyło jednolita masę, wlewać powoli ajerkoniak (powinien być w temperaturze pokojowej), ciągle mieszając. Masę odstawiamy na 10 min. Gotowy już budyń, przekładamy do dużej miski i miksujemy, dodajemy powoli masę ajerkoniakową ciągle mieszając. Musi powstać jednolite nadzienie. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Pączki które wyrosły smażymy w gorącym tłuszczu, najpierw po jednej stronie, a gdy zarumienią się po drugiej (trwa to dosłownie chwileczkę). Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy pączki będą ciepłe ale nie gorące napełniamy je za pomocą podłużnej szprycy nadzieniem, następnie posypujemy cukrem pudrem




Random Posts

Najnowsze przepisy:

Możesz śledzić komentarze do tego przepisu przez RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, lub śledzić ze swojej strony.

Jeden komentarz do “Pączki z Adwokatem (ajerkoniakiem)”

  1. – Przepisy na Sylwestra! « Przepisy Świąteczne
    15 gru 2010 o 11:14

    [...] Na Sylwka polecamy także nowe przepisy na zaprzyjaźnionym blogu przepisydomowe.pl. Przepis na pączki z adwokatem oraz przepis na pieczeń z cielęciny w białym winie. Idealne dania na obiad i na przyjęcie [...]

Zostaw komentarz