Przepisy Domowe

Przepisy Domowe Najlepsze przepisy na domowe okazje

Szczególnie polecamy przepisy:


Chleb żytni drożdżowy

Autor: Rafal | Kategoria: Chleby piątek, 3 wrz 2010
Porcji:
Czas calkowity: 150 min
Czas gotowania: 30-40 min
Czas przygotowania: min

Ten przepis można wykorzystać jako składnik zupy chlebowej. Jest jednak znakomity jako chleb na co dzień. Zapomnij o białym pieczywie – chleb żytni własnej roboty jest tańszy, smaczniejszy, a także treściwy. Nie potrzebuje konserwantów, a w chlebaku wytrzyma przez tydzień.

Chleb można robić na zakwasie, ale w domu można szybko przyrządzić chleb żytni drożdżowy.

Potrzebne nam:

  • 300 g mąki żytniej np. typ 650
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki drożdży
  • łyżeczka soli
  • 330 ml ciepłej wody lub maślanki
  • prażona czarnuszka, ziarno słonecznika, siemię lniane

Do miski nalej ciepłą wodę (około 25-30 stopni) lub maślankę, może być także mieszanina obu składników w dowolnej proporcji. Do środka wkrusz drożdże i wymieszaj. Przesiej mąkę zwykłą i wraz z razową nasyp do miski. Przypraw łyżeczką soli, możesz także dodać inne składniki do smaku – na przykład prażoną czarnuszkę lub ziarna. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce w misce pod ściereczką na ok. 40 minut. Po tym czasie przełóż je do formy keksowej i odstaw na około 30 minut pod ściereczką w ciepłe miejsce. Włóż formę do nagrzanego piekarnika, piecz 10 minut w temp. 220 stopni, po czym zmniejsz do 175 stopni i piecz około 30-40 minut. Wszystko zależy od rozmiaru i stopnia wilgotności chleba.




Random Posts

Najnowsze przepisy:

Możesz śledzić komentarze do tego przepisu przez RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, lub śledzić ze swojej strony.

Jeden komentarz do “Chleb żytni drożdżowy”

  1. » Zupa chlebowa • Przepisy Domowe
    3 wrz 2010 o 13:17

    [...] zrobić to tego własny chleb żytni. Przepis [...]

Zostaw komentarz